De sfintele Pasti se incondeiaza oua.Oul semnifica,,inceputul lumii"(Constantin Brancusi),miscarea,punctul de pornire al creatiei,dar si perfectiunea,deoarece Cosmosul are forma ovoidala perfecta,iar coaja fragilitatea si necunoscutul.Lumea este credinta lui Dumnezeu.Mantuirea,prin jertfa de pe cruce a Fiului lui Dumnezeu,am putea spune ca este a doua creatie a lumii.
O istorioara spune ca in timp ce Mantuitorul era rastignit pe crucea de pe Golgota,Maria Magdalena a dus un cos cu oua,cerandu-le iudeilor sa nu-l mai chinuiasca pe Iisus.Ea a pus cosul la picioarele crucii si a plans.Sangele ce a curs din ranile Domnului a inrosit ouale.Vazand aceasta,El a zis"De acum inainte veti vopsi aua in amintirea rastignirii Mele,precum am facut Eu astazi".
Dupa Invierea Domnului,Prea Curata Fecioara Maria a vopsit oua si a facut pasca,pe care le impartea cu bucurie celor pe care -i intulnea,spunandu-le:"Hristos a inviat".
La inceput, de Sfintele Pasti,ouale erau vopsite numai in rosu.Rosu este simbolul sangelui,al vietii.Ouale rosi semnifica sangele ce a curs in urma strapungerii mainilor si picioarelor Domnului de piroane,iubirea Sa jertfitoare si biruinta vesnica asupra diavolului.
Mai tarziu s-au vopsit oua si in alte culori:negru(statornicia,eternitatea;ouale negre sunt simbolul durerilor Maicii Domnului,pricenuite de suferintele Fiului lui Dumnezeu),verde(speranta,inoirea vietii);albastru(nadejdea crestina prin rastignirea lui Iisus),galben(lumina,cunoasterea),ocru(fericirea),portocaliu(forta,rabdarea,tenacitatea),violet(stapanirea de sine,increderea in dreptate,devotament),maro(pamantul,firea umana a lui Hristos)etc.
In prima zi de Pasti credinciosii ortodocsi duc oua la biserica pentru a fi binecuvantate de catre preot,ca apoi "gustand dintr-insele sa ne umplem de harurile Tale cele date noua de prisosinta si de bunatatea Ta cea negraita".
Dupa terminare Sfintei Liturghii,credinciosii se intorc la casele lor,purtand in suflete bucuria netrecatoare izvorata de Invierea lui Hristos.
Acasa se aseaza la masa si se ciocnesc oua.Copiii sunt voiosi si au o mare satisfactie cand oul lor este mai "tare"si au reusit sa sparga pe ale altor membri ai familiei.
O legenda ne arata ca Pontiu Pilat,guvernatorul roman al Palestinei,a fost invitat la un ospat de mai marii poporului evreu.La masa se serveau oua fierte.In timp ce Pilat se gasea cu un ou in mana,a venit la el un soldat si i-a adus vestea:"Hristos a Inviat".El a spus:"Hristos va invia cand oul acesta se va inrosi".Si minunea s-a implinit indata.Cuprins de spaima,scapa oul din mana,iar acesta se sparse.De atunci a ramas obiceiul de a se ciocni oua rosii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu