Clopotnita din lemn de la Biserica din Rasca


Clopotnita din lemn in constructie la Biserica din Rasca ,mester principal domnul Goia Octavian din catunul Otelesti,din Muntele rece.Au contribuit cu lemn pentru ea:domnul padurar Marinca Ioan(lemn de stejar),domnul Dodea Liviu din cerc,domnul Roman impreuna cu fratii lui,sfatul Bisericii din Rasca precum si domnul Matis Liviu din Dolesti si de asemenea multi oameni care au ajutat cu bani si au ajutat la lucrarile desfasurate pana acuma.

Colindatul la Muntele Rece


A doua zi de Craciun,dupa terminarea Sfintei Liturghii,toti oamenii prezenti la biserica au mers cu colinda la Preotul Paroh Termure Ioan,acesta asteptandu-i si primindu-i la Casa Parohiala.In Ajunul Craciunului incep colindele. In unele zone ale tarii dimineata pornesc copiii la colindat inainte sa se lumineze pentru ca Nasterea Domnului s-a petrecut in taina noptii, in prezenta animalelor, a stelelor, a pastorilor si a ingerilor.In alte parti copiii merg in fapt de seara. Exista multe sate in care dimineata vestesc Nasterea lui Iisus copiii mici, seara misiunea este preluata de flacai de 17-18 ani sau de adulti (barbati tineri sau perechi casatorite), iar in Gorj se aduna seara la capatul satului multa lume(in special copii si batrani) si toti pornesc la colindat ca un singur grup.In partile Ardealului colindul incepe dupa Sfanta Liturghie din prima zi de Craciun si se desfasoara pe parcursul celor trei zile de sarbatoare.Se colinda la poarta, in curte sau la fereastra. Prin unele locuri este primit in casa sa colinde oricine ar veni. Copiii din Salaj si Hunedoara colinda la fereastra iar tinerii si perechile casatorite in casa. In cele mai multe sate ale tarii necunoscutii colinda in curte sau la fereastra iar rudele si prietenii in casa. In Liteni Suceava se colinda la fereastra, iar identitatea colindatorilor este dezvaluita dupa terminarea colindului.

Biserica veche din lemn


Biserica veche din lemn,edificata in anul 1772,avand hramul ''Sfanta Treime",sau dupa alte date si ''Invierea Domnului"dar din nefericire a ars in anul 1995,pe locul ei construindu-se actuala biserica cu hramul Pogorarii Sfantului Duh,si sfintita in anul 1999 de catre P S Vasile Somesanul,episcop vicar al Mitropoliei Clujului.

P S Vasile Somesanul


In aceasta sambata de 10 septembrie 2011,P S Vasile Somesanul soseste in Parohia Ortodoxa din Muntele Rece,unde slujeste Sfanta Liturghie,inconjurat de un sobor de preoti.Ultimul episcop prezent in aceasta parohie a fost tot P S Vasile Someasnul in anul 1999 cand a sfintit aceasta Biserica  cu hramul''Pogorarii Duhului Sfant'' din Rasca in care s-a slujit si astazi.Tot in aceasta zi P S Vasile Somesanul va oficia si slujba Tainei Sfantului Botez pentru fiul preotului paroh Termure Ioan,precum si randuiala sfintirii noului Altar de Vara al acestei Bisericii construit de mesterii din parohia noastra.

Pr.Toadere Dumitru


Cuvant de invatatura rostit de Pr.Toadere Dumitru,dupa terminarea Sfintei Liturghii in sambata din 10 septembrie 2011,cu ocazia participarii la botezul fiului Preotului Paroh Termure Ioan.
 Preotul Dumitru Toadere s-a născut în 1948, în comuna Călăţele, a urmat seminarul Teologic la Curtea de Argeş, s-a căsătorit cu Ileana Toadere şi a fost hirotonit preot în 1974, în parohia Muntele Rece, de lângă Huedin. Din 1992 el a slujit ca preot de caritate al Insitutului Oncologic şi a edificat biserica de pe strada Republicii, asigurând totodată asistenţă spirituală dar şi socială pentru bolnavii oncologici, veniţi din toate colţurile ţării, dar şi pentru aprţinătorii acestora.Pentru Parintele Toadere Dumitru era o mare bucurie sa se reintulneasca cu credinciosii pe care i-a pastorit iata mult timp,sentimentul fiind reciproc si pentru credincisii din parohia Muntele Rece care l-au iubit foarte mult.Aceasta fiind si ultima data cand parintele a slujit in aceasta Biserica cu hramul ''Pogorarii Duhului Sfant'' din Rasca,Muntele Rece iar in luna octombrie a aceluiasi an a slujit tot pentru ultima data si in Biserica cu hramul''Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de mir'',din Matesti,Muntele Rece,cu ocazia hramului,alaturi de fiul sau Pr.Toadere Daniel impreuna cu un sobor de preotii.
Preotul Dumitru Toadere şi soţia lui au decedat marţi seară(8 noiembrie 2011), în urma unui accident petrecut în localitatea Floreşti. Miercuri seară, aproximativ două sute de persoane au participat la priveghiul celor doi soţi, fiind prezent şi mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Andrei Andreicuţ.
Ceremoniile religioase au început la biserica Institutului Oncologic de pe strada Republicii, cu slujba Liturghiei arhiereşti oficiată de episcopul Timotei Lauran, al românilor ortodocşi din Spania şi Portugalia. Apoi a fost oficiată slujba de înmormântare, la care a slujit şi episcopul-vicar al Clujului, Vasile Someşanul. La slujbă au participat câteva sute de persoane, între care zeci de preoţi, rude, apropiaţi şi persoane care i-au cunoscut pe cei doi soţi.

În cuvântul lor, ierarhii au subliniat ataşamentul preotului Dumitru Toadere pentru Biserică şi slujirea pe care a desfăşurat-o alături de soţia sa, pentru toţi cei aflaţi în nevoie, în calitate de preot de caritate la Institutul Oncologic. După oficierea slujbelor la Cluj, cortegiul a condus trupul preotului Dumitru Toadere şi al soţiei lui spre biserica din satul Floreşti, iar apoi la cimitirul din sat.

Sfintirea Altarului de vara al Bisericii din Rasca

Dupa terminarea Sfintei Liturgii ,in aceasta sambata de 10 septembrie 2011,P S Vasile Somesanul,episcop vicar al Mitropoliei Clujului sfinteste Altarul de vara al Bisericii ''Pogorarii Duhului Sfant''din Rasca,Muntele Rece,Altar construit din lemn de catre oamenii din aceasta parohie.Mester principal fiind domnul Goia Octavian din catunul Otelesti,ajutat fiind de mai multi oameni din parohie.Lemnul pentru constructia acestuia fiind asigurat de domnul Roman impreuna cu fratii sai tot din catunul Otelesti.

Manastirea Muntele Rece

Acces: E576 Cluj-Oradea, 21 km, stanga in Gilau pe DJ107N, 9 km drum pietruit (acces dificil iarna); sau E576 Cluj-Floresti, stanga pe DJ107M Savadisla-Baisoara-Valea lerii, apoi se urca 6 km pana la manastire
Staret: pr. Arsenie
Adresa: com. Valea lerii, 407585, jud. Cluj
Manastirea Muntele Rece cu hramul "Inaltarea Domnului" a fost infiintata in anul 1995 in comuna Maguri-Racatau, judetul Cluj. S-au construit biserica de lemn, un corp de chilii, arhondaricul, clopotnita, altarul de vara. In apropierea altarului se afla cimitirul eroilor cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Un alt punct de atractie in aceasta parohie fiind si unele pensiuni, precum si unele cabane date spre inchiriere.

Date geografice Muntele Rece

Judetul:Cluj

Localitatea administrativa superioara:Maguri-Racatau

Asezarea geografica a localitatii

Aceasta localitate este situata in partea sud-vestica a judetului.
Fata de capitala judetului, localitatea se afla la 26 Km catre sud-vest.
Se afla la 329 Km fata de capitala Romaniei.

Date despre relieful localitatii

Localitatea Muntele Rece este asezata in segmentul nordic al Carpatilor Occidentali. Localitatea este asezata in partea nordica a Muntilor Apuseni la o altitudine de 676 m.

Localitati invecinate cu aceasta





  • Plopi (3.1 Km E-SE) 
  • Valea Ierii (3.7 Km S-E) 
  • Cerc (5 Km S-SV)
  • Muntele Rece

    Muntele Rece (in maghiara Hideghavas) este o localitate de munte din judetul Cluj, Transilvania, Romania. Obiective memoriale Cimitirul Eroilor Romani din cel De-al Doilea Razboi Mondial a fost construit in anul 1944 si are o suprafata de 400 mp. Aici sunt inhumati 36 eroi, din care 2 cunoscuti si 34 necunoscuti, in morminte individuale.

    Biserica de lemn din Muntele Rece

    Biserica este construită din lemn de brad, modul de îmbinate a grinzilor fiind atât în cheotoare dreaptă cât și în coadă de rândunică. Este așezată pe o fundație de piatră. Având pronaosul și naosul dreptunghiulare,

    Parohia Ortodoxa din Muntele Rece

    Parohia Ortodoxa din Muntele Rece este situata la 30 de km de orasul Cluj-Napoca,apartinand de comuna Maguri Racatau,zona fiind una de munte iar satul fiind impartit in mai multe catune(10 la numar),avand peste 800 de suflete de crestini ortodocsi foarte evlaviosi..In Parohie sunt 3 bisericii,o casa parohiala si o manastirea inchinata eroilor din cel de-al doilea razboi mondial.Pima biserica construita in aceasta parohie datand din secolul al XVIII-lea(anul 1772),biserica era construită din lemn de brad, modul de îmbinate a grinzilor fiind atât în cheotoare dreaptă cât și în coadă de rândunică. Era așezată pe o fundație de piatră. Având pronaosul și naosul dreptunghiulare, biserica avea absida altarului decroșată, poligonală cu cinci laturi. Pronaosul era podit cu scânduri și susținea turnul ce avea galeria deschisă cu arcade semicirculare și coif octogonal. Naosul avea o boltă semicilindrică. În altar bolta era semicilindrică pe lungimea pereților laterali, aceasta continuându-se prin triunghiuri sferice în dreptul celorlalți pereți ce formau absida altarului.Aceasta biserica fiind si monument istoric,insa din nefericire a ars in data de 2 iunie 1995,cauza fiind descarcarile electrice si nemai putandu-se salva nimic din ea,tot atunci arzand si arhiva parohiei care se afla in biserica.Biserica purtand hramul,,Invierea Domnului”,sau dupa alte surse,,Sfanta Treime”,insa cu ajutorul lui Dumnezeu si sub conducerea preotului paroh de atunci Pr.Sabo Ovidiu s-a inceput construirea unui noi biserici tot din lemn pe locul celei vechi,cu ajutorul oamenilor din parohie precum si cu ajutorul unor multi padurarii care au donat lemn pentru construirea acestei noi biserici,care a fost terminata destul de repede prin anul 1999 fiind sfintirea ei de catre episcopul Vasile Somesanul,purtand hramul,,Pogorarea Sfantului Duh”,fiind situata in catunul Rasca,vis a vis de Casa Parohiala la o altitudine de 1050 de metri,lecul fiind unul deosebit de frumos.Casa Parohiala de asemenea a fost renovata,fiindca era una veche,renovarea fiind inceputa in timpul Pr Farcas Vlad(1 aprilie 2005-mai 2008),si continuandu-se in timpul actualului paroh Pr Termure Ioan(iunie 2008-prezent),casa beneficiind acuma de toate conditiile.O alta biserica avem in aceasta parohie in filia Matasti construita in timpul vrednicului Pr Toadere Dumitru(1974-1992),constructia incepand in anul 1976,prima slujba fiind oficiata in aceasta biserica in anul 1982,iar sfintire ei fiind in anul1985 de catre episcopul Iustinian Tira Maramuresanul,biserica fiind una mai mica din caramida,construita cu ajutorul crestinilor din aceasta filie.Pana in anul 2008 in aceasta biserica nu sau mai facut lucrari de renovare, insa incepand cu anul 2008 sub pastoratia Pr Termure Ioan,cu ajutorul crestinilor din filie,a Consiliului Judetea Cluj,a Consiliului Local al comunei Maguri Racatau,s-a reusit acoperirea acesteia cu tabla lindab, cu ajutorul crestinilor s-a pus de asemenea o centrala temica,iar din donatiile unor credcinciosi cu suflet s-a pus o troita frumoasa la intrare,pavaj pe aleea bisericii,precum si inzestrarea bisericii cu obiecte necesare activitatiilor liturgice(chivot,sfesnice,acoperaminte,vesminte,carti liturgice etc).O alta biserica avem in Dobrini construita intre anii 1998-1999,de catre 2 crestini brigaderul Prigoana Valer si padurarul Goia Traian,de asemene si cu ajutorul oamenilor din parohie.Biserica inca nu este terminata in intregime pentru a putea fi tarnosita,insa in urmatorii anii se va avea in vedere si acest lucru.Cat priveste pe slujitorii care au fost in aceasta parohie nu avem prea multe informatii fiindca arhiva parohiei a ars odata cu bisrica veche insa din ceia ce a ramas regasim unele nume de preotii incepand cu anul anul 1904,preoti care nu au stat prea mult in aceasta parohie (ecsceptie fiind Pr Toadere Dumitru si Pr Sabo Ovidiu) datorita faptului ca este o parohie grea,intinsa pe 25 de km,cu catune greu acesibile(mai mult pe jos),insa incepand cu anul 2008 situatia drumurilor s-a mai imbunatatit,ajungand cu masini mai mici fara probleme la Casa Parohiala precum si la Biserica de sus din Rasca,lucru care mai inainte era mai dificil.

     
    Parohia Ortodoxa din Muntele Rece 2013